Värdering av mynt och medaljer
Vad påverkar egentligen värdet – och värdering av mynt och medaljer? Värdet på mynt och medaljer är beroende av ett flertal faktorer såsom exempelvis metall, kvalitet, upplaga, samlarområde mm.
Värdera mynt och medaljer från kronperioden (1874 – och framåt)
En riktlinje är att värdet på cirkulerade mynt från slutet av 1800-talet fram till nutid huvudsakligen ligger i metallvärdet. Det kan låta lite negativt, men faktum är att priserna på ädelmetall (exempelvis silver – och guld) ur ett historiskt perspektiv är väldigt höga just nu. Vi upplever att många kunder blir väldigt positivt överraskade vid vår myntvärdering.
En annan fördel för dig som kund är att mynthandlare ofta har små marginaler på inköp av exempelvis guld- och silvermynt, och du får relativt bra betalt jämfört om du hade sålt mynten själv. Man bör även undvika att sälja denna typ av mynt hos traditionella auktionshus då avgifterna och provisionerna ofta innebär att du hade fått bättre betalt vid en direktförsäljning.

Guldmyntet Oscar II är uppskattat hos samlare och finns i valörerna 5, 10 och 20 kr.

Silvermyntet 10 kr 1972, från konungens 90-årsdag.
Värdering av mynt med samlarvärde
Värdera mynt och medaljer från tidigt 1800-tal och äldre är ofta mer komplext. Värdet av myntet eller medaljen är då inte enbart kopplat till metallen, utan även exempelvis kvalitet, upplaga, proveniens, ursprung, samlarområde etc.
Myntvärdering av denna typ av objekt är mer subjektiv, och i många fall behöver en mynthandlare större marginaler på sitt inköp då det kan vara svårt att veta exakt försäljningspris. Dessutom kan mynthandlaren få vänta länge på att rätt kund dyker upp.

Ett spännande samlarmynt från drottning Kristina.